Смачна їжа завжди посідала особливе місце в єврейській культурі. Це тому, що вона тісно пов’язана з релігійними традиціями та святами. Закони кашрута також формують особливий спосіб життя євреїв, вказуючи, що можна їсти і як готувати їжу.
На свято Суккот ми традиційно вживаємо сезонні страви, багато з яких містять плоди, овочі та зернові, що символізують врожай.
Саме такі страви на кулінарному майстер-класі готували напередодні свята діти AJT «Shahar Junior». Вони, разом із батьками, навчалися святковим рецептам.
Першим блюдом був Есик-флейш. Це страва ашкеназької кухні, яка являє собою кисло-солодке м’ясо. Воно з’явилося в єврейському раціоні в середні віки.
Далі учні перейшли до готування паштету з печених баклажанів – хацилім. Слово «хациль» на івриті означає баклажан. Отже, хацилім – це дуже смачна страва з баклажанів. Кажуть, що людина, яка його куштує, відчуває «небо у роті».
Оскільки Суккот святкується після Рош га-Шана, на кухні не забули й чудові смаколики з яблук та меду – запашні пироги з карамелізованими яблуками.
Учасники майстер-класу й самі занурились в таємниці найсмачнішої єврейської святкової кухні, і подарували справжнє свято смаку тим, хто куштував ці страви!
Наталія Булгаріна
ЩЕ СТАТТІ
Рабин Камінецький обговорив ситуацію в Раді євреїв-ветеранів
Мелодії душі: ювілей Оксани Резанової
Свято для малечі