Перший Шабат після Песаха іноді називають ключовим, і до цього дня традиційно печуть хали у формі ключа – шлісель-хали. Такий захід за участю активісток відродження єврейського життя у Дніпрі відбувся у гостинному будинку посланців Любавичського Ребе Шошани та Мойше-Лейба Вебер.
Жінки з радістю брали участь у випічці та зробили афрашат-хала. «Шлісель» (на ідиші це ключ) нагадує нам, що засоби до існування, як і все, що у нас є, йде від Б-га.
Розповідає ребецен Шошана Вебер:
– Традиція готувати хали у формі ключа – це ніби знак, що Б-г дасть нам ключ до заробітку. І тому щороку, випікаючи шлісель-хали, ми просимо Творця згадати, як Він відкрив ворота Небес та забезпечив їжею весь народ Ізраїлю в пустелі.
Взагалі, зібратися разом для випікання хал – це дуже важливо. Я сподіваюся, що ми зберемо якнайбільше жінок, щоб разом відділяти хали і потім обов’язково спекти всі ці хали в одному місці.
Це дуже важливий момент, коли можна разом молитися й просити Всевишнього про все необхідне. Коли ми традиційно випікаємо хали вдома, – це створює гарну атмосферу підготовки до шабату.
Ребецен Шошана Вебер розповіла жінкам, як правильно робити афрашат-хала, дала рецепт тіста й послідовність його приготування, промовила благословення, які вимовляють під час приготування хали, прочитала молитви та прохання перед відділенням хали від тіста.
Кожна учасниця заходу пішла додому з випеченою халою.
Нехай шлісель-хали відкриють Небеса для всіляких благословень!
Вероніка Шлаіна
Фото djc.com.ua
ЩЕ СТАТТІ
Рабин Камінецький обговорив ситуацію в Раді євреїв-ветеранів
Мелодії душі: ювілей Оксани Резанової
Свято для малечі